Economisch plaatje verder verbeterd

Het economisch beeld in Nederland is in januari opnieuw iets gunstiger geworden dan in de voorgaande maanden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van zijn zogenoemde conjunctuurklok. Zo zijn consumenten en producenten positief en verbetert de arbeidsmarkt verder.

Conjunctuurklok
In die index brengt het CBS vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het de afgelopen maand of het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Deze maand dragen al die deelindicatoren bij aan de verbetering van het economische plaatje.

Consumenten en producenten positief
Zo is de stemming onder consumenten al drie maanden hetzelfde en op het hoogste niveau na augustus 2007. Het vertrouwen van de industriële producenten is in december positiever dan in november. Dat is vooral te danken aan een positiever oordeel over hun orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarig gemiddelde.

Daarnaast zit de consumptie van huishoudens in de lift, net als de export en de investeringen. Ook de industrie en arbeidsmarkt blijven aantrekken. Ook het aantal faillissementen daalt. In december 2016 zijn er 88 bedrijven minder failliet verklaard dan in november. Een maand eerder was er nog een fikse stijging.

Arbeidsmarkt verbetert verder
Het aantal banen groeit nu al tien kwartalen op rij. Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het derde kwartaal van 2016 met 24.000 toegenomen. Voor het eerst sinds begin 2012 is de werkloosheid weer onder de half miljoen uitgekomen. Het aantal werklozen bedroeg in november 499.000.

Het CBS publiceert dinsdag 14 februari een eerste berekening van de economische groei en werkgelegenheid in het vierde kwartaal, en daarmee voor heel 2016. In het derde kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) met 0,8% toe. Dat was met name te danken aan een hogere export en consumptie.

Bron: elseviernextens.nl